Hannu Kuukkanen. Poppia, Rokkia, protestilauluja ja kupletteja

Passing Five LogoHannu Kuukkanen, (minä), liittyi Passing Fiven riveihin vuonna 1965, kun bändin komppikitaristi avioitui ja joutui jättämään musiikkiharrastuksen.

Kun sitten kävi kutsu inttiin ja nimenomaan sen jälkeen, jäi minultakin musiikkiharrastukset. "Kunnollinen" ammatti piti hankkia, josta saisi pidemmän leivän kuin "rämpyttelemällä kitaraa", kuten äitini asian ilmaisi. Tätä leipätyötä täytyi ensin opiskella Taikissa (nyk. Aalto Arts). Sieltä sitten duuniin eri mainostoimistoihin AD:ksi, tietokonegrafiikkaa tekemään, DTP konsultiksi ja kouluttajaksi, verkkopalvelujen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi ja lopulta VTT Median, hypermedian, erikoistutkijaksi. (CV)

Tuolla reissulla ei musiikki koskaan kokonaan unohtunut. soittelin aina kun vain aikaa töiltä, omakotitalorempalta ja perheeltä liikeni. Pääasiassa kiinnosti uusien biisien rakentelu. Siihen oli hyvä apu Sonyn EL Caset soittimesta jonka ostin Jorma Nordlundin kautta. Sopivalla virityksellä sillä sai nauhoitukseen mukavan kaiun ja äänen laatu oli HiFiä. Jorma oli tuolloin Sonyn markkinointipäällikkönä ja asiakkanani. Jorman kanssa kohtasimme muutenkin usein sillä aluksi Jorma asui naapurustossamme Vuosaaressa ja sittemmin Laajasalossa vuosi kausia.

Biisejä syntyi koko joukko. Jo Passing Fiven aikoihin, ajalla -65-67 laskin 300 tekelettä. Eihän kaikki suinkaan olleet esityskelpoisia mutta muutamia pääsi ohjelmistoomme jo tuolloin. Mm. Yesterday Eve oli suosittu anakin naiskuulijoidemme mielestä. Toinen paljonkin soitettu kappale oli "I am not Gonna Play" joka on nyt mielestäni jo joutava renkutus mutta se oli silloin ihan jyräävää rokkia Passereiden käsissä.
Nyt en ole enää välittänyt laskea valmiitakaan kappaleita mutta vuosittain on syntynyt kuitenkin aina muutamia ihan esityskelvollisia ja niitä on nykykokoonpanoillakin soiteltu. Passing Five sivuston etusivulla on muutamia linkkejä treeneinauhoituksiin ja tällä sivulla yksi runopohjainen.

Suomenkielinen sanoitus on ollut minulle hankalaa, enkä omiin englannin kielisiin sanoituksiin ole alkuunkaan tyytyväinen. Osittain sanoituksia ovat tehneet myös hyvät työkaverini; Copywritter Merja Varon Mainostoimisto HPV:ltä; Fast Lane ja Journeys in You ja erikoistutkija Stephen Fox VTT:ltä; Past in the Future, Eyes on Fire, ja Peace for Me jonka Stephen kirjoitti eläkkeelle lähtöni kunniaksi. Kiitos heille näistä.
Jotakin biisejä tein vanhoihin englantilaisiin runoihin. Epäonnekseni olen hukannut pienen punakantisen "Old English Rhymes" runokirjan jossa runot olivat. Laulut ovat jäljellä, sanat vain pitäisi yrittää poimia lauluista uudelleen talteen mahdollista esitystä varten. Erityisesti pidin runoista "Creation" ja "Cuckoo Song", joihin sain aikaiseksi (mielestäni) melko mukiinmenevät melodiat.. Cuckoo Song -laululla on melodia olemassa mutta se on uudempaan sanoitukseen, tätä versiota en ole laulettuna koskaan kuullut.

Cuckoo Song demo joka oikelta runonimeltään on Spring, the sweet spring, runon kirjoittaja on Thomas Nasse 1567–1601 >

I don't Want be Somebody Else on uudempaa rokkimusaani vuodelta 2015 - Demo-versio. Tämä on myös Passing Fiven ohjelmistossa hieman eri soveituksena >

Tein myös uuden joululaulun 2017 joulua odotellessa >Hannu

On the road. Hannu matkalla Vääksyyn Donovanin keikalle. Matka taittui naapurin Leo Kinnarin Lambretalla. Suurin piirtein tämän ikäisenä soiteltiin Passing Five alkuperäisessä kokoonpanossa ympäri Itä-Helsinkiä. Pääasiassa Mellunkylän Kontion majan lauantai-tansseissa ja Laskiaistansseissa, kuva © Leo Kinnari.
Pääluva, kuva © Hannu Kuukkanen.

Biisinteko yhteistyö Merja Varonin kanssa (joka on muusikko soolokitaristi Ben Varonin äiti) sai alkunsa jouluisesta runosta jonka hän teki erään kansenvälisen asiakkaamme yrityslehteen. Tätä joululaulua ei ole esitetty toistaiseksi koskaan. Sen sijaan HPV:n oma mainosruno "Kukista ja mehiläisistä" nauhoitettiin Marko Putkosen äänellä. HPV:llä oli traditio jossa joka Pääsiäinen toivotettiin asiakkaille Hyvää Pääsiäistä ja Vappua (HPV) ja biisi liitettiin kasettina runollisen toivotuksen mukaan. Äänitys ei ikäväkseni onnistunut ihan nappiin. Siihen aikaan editointimahdollisuudet olivat minun ulottumattomissa, toisin on nyt.

Riimitykset Stephen Foxin (Seppo Kettu, kuten hän itse humoristisesti nimensä kääntää) kanssa alkoivat sattumalta. Kuuntelin hänen "laulavaa" natiivienglantiaan eräässä yhteisessä palaverissa ja ajattelin, että siinä taitaa olla mies joka osaisi myös kirjoittaa sanoituksia. Kysyin palaverin jälkeen, soittaako hän jotain instrumenttiä? Ei soittanut. Sitten kysyin, onko hän koskaan kirjoittanut runoja. Siihen Stephen vastasi myös kieltävästi mutta sanoi olevansa kiinnostunut aiheesta. Jonkin ajan kuluttua sain häneltä sähköpostin jossa oli "Past in the Future". Tein siihen melodian ja Stephen hieroi sittemmin sanoitustaan enemmän laulelmalliseksi ja biisi oli siinä. Biisejä Stephenin kanssa syntyi edelleen pari lisää. Tarkoitus oli saada aikaiseksi CD tai studio äänitteet joilla ne olisivat mukana mutta se proggis on edelleen kesken muiden kiireiden alla.

Elämä jatkuu. Biisejä syntyy ja kuolee. Vahvimmat jäävät elämään. Toivottavasti jossain niiden joukossa olisivat nämä edellä mainitut. Sanoitusten puolesta ainakin ne elämänsä ansaitsisisvat.

TREENEJÄ JA MUITA NAUHOITUKSIA >

Hannu Kuukkasen CV >