Sadevesiviemäri 2011

Kesällä 2011 toteutin kesähuvilallani sadevesien siirron pihatieltä -70 cm alemmaksi maan alle.

Sadevesien valuminen koskena alas pitkin huvilalle tulevaa tietä, oli jokakesäinen riesa.

Veden siirtäminen sadevesiviemäriin maan alle oli ainut mahdollisuus, koska vesi ei tahtonut pysyä tien viereen kaivetussa ojassa. Tähän oli montakin syytä: vettä valui molemmilta puolita tietä, sekä matkan varrelta metsästä, vettä nousi esiin myös keskeltä tietä, koska tien alle oli aikoinaan kaivettu talousvesiviemäri, jonka sivuitse valui myös osa kalliolta kertyviä sadevesistä.

- Hihat rullalle ja lapio käteen.

 

Aluksi tilasin hiekaa ja sepeliä. Kun kasat aikanaan saapuivat lautalla rantaan, alkoivat hikikarpalot vieriä otsalle pelkästä kasojen katselemisesta. Muistuipa mieleen myös krooniseksi jäänyt iskias. Täytyi ottaa asia siltä kannalta, että treeni vahvistaa selkää.

Kuormia odotellessa valmistelin työmaata siloittelemalla veden valtaan jäämätöntä tien osuutta, sekä kaivamalla ojaa salaojaputkelle.

Kaivuu piti tehdä läpi puunjuurien ja moreenimaan, jonka alimmaisissa kerroksissa tuli vastaan tontille ominainen kivikova savikerros. Ojan kaivoin n. 60 - 70 cm syvyyteen.

Oli kuiva kausi ja savi oli kovettunut betoniksi. Sitä pystyi ainoastaan "höyläämään" tai lohkomaan kangella. Lapio kolahteli kiviin jatkuvasti. Isot kivet vaativat ojan leventämistä ao. kohdin, koska muuten niitä ei olisi saanut montusta ylös. Kaikkein suurimmat pulterit jäivät kaivannon pohjalle, ne piti kiertää. Yhteen porasin muutamia reikiä poravasaralla ja lohkaisin sen verran kiveä, että sain putken kulkemaan sen ohi. Poravasara auttoi myös tiukempien maakerrosten läpi, kun kanki ei enää tehonnut.

.


tie ennen

Alussa tie oli kuin kuiva puronpohja - silloin kun se oli kuiva. Irtosora oli aikaa sitten kulkeutunut mäkeä alas.

tie

Sitten tilattiin rantaan 16,5 t sepeliä ja 21,8 t hiekkaa. Lautturi toivotti "työniloa" kun kuuli, että tuo kaikki oli rahdattava käsikärryillä n. 60m matkalle, jonka korkein kohta on n. 10m merenpinnasta, eli kuvassa näkyvästä paikasta.

img


Tässä on ojaa kaivettu, ehkä puoleenväliin rinnettä. Vasemmalla näkyy yksi pultereista, joka lähti melkein suosiolla kuopasta. Ojan pohjalla lirisee iloisesti vesi.

Kuvassa ylhällä oikealla haarautuu osittain valmiiksi tehtyä tietä. Sorapinta puuttuu. Oja jatkuu kuvan alaosasta alas, läpi kukkamaan.

kaivo

Pulterin jättämään levennykseen upotettiin yksi kokoavista kaivoista. Kaivon läpi kulkee tällä kohtaa umpiputki, koska vesi oli vietävä saostuskaivojen ohi. Oikealta valuvat vedet tien toiselta puolelta. Umpiputkien kohta täytettiin savella, jotta vesi pysyisi putken puolella..

tie

Tässä näkyy kukkamaalle kulkevaa umpiputkea. Se vaihtuu kukkamaan alla jälleen reijälliseksi, koska oli tarkoitus, että vesi alkaisi imeytyä maahan jo kukkamaan alla.

kukkamaa

Kuvassa on kukkamaan kohdalle tehtyä, jo umpeen luotua kaivantoa. Kaapelin vuoksi oja on merkitty keltaisella varoitusnauhalla. Pinnalle levitettiin hienompaa hiekkaa. Kuva on otettu rannan suuntaan (alas). Ennen porttia näkyy taaja koivunjuurakko, joka oli osa pelastetuista juurista, joita ojan kaivuun aikana tuli lapion eteen koko joukko.

 

tie


Kuvassa oikealle, alas rantaan lähtevä tien osuus. Tien oikealla puolella on jäniksen kestävällä aidalla kieretty kukkamaa.

tie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tässä katsellaan ojaa ylhäältä mäenpäältä. Selän takana on huvila. Harmaa putki joka näkyy kaivannossa lyhyen matkaa on viemäri. Valkoisen sadevesiputken vierellä kulkee kapeampi putki sähkökaapelia varten, alas rantavajaan. Samalla vaivalla samaan monttuun. Kun sähköputki nousi kallion päällä liian pintaan, sähköputki korvattiin kovalla vesijohtoputkella. Kuvan keskivaiheilla näkyy ylin kokoamakaivo, jonne kerättiin oikealla näkyvää putkea pitkin vettä huvilan viereisestä kallionotkosta. Kuvan alaosaan kulkeva putki kerää kalliolita valuvaa vettä. Kalliolta vesi valuu puroina kallionhalkeamia myöten huvilan alitse.

tioe

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun salaojaputki oli peitetty ensin sepelillä, sen päälle laitettiin suodatinkangas, estämään hienompien maa-ainesten valuminen sepelin sekaan. Sepeli toimi jo itsessään erinomaisena salaojana. Kivi piti kangasta paikoillaan, kun sitä levitettiin pitkin ojaa.

tie

 

 

 

 

 

 



Tässä on menossa ojaan suodatinkankaan pinnalle painolastiksi sepeliä. Sepelin päälle levitettiin hiekka ja muu maa-aines. Sepeli toimii veden kuljetuksen lisäksi myös painoa jakavana kerroksena mikäli joku joskus ajaa ojan yli vaikkapa traktorilla.

Alas tuli vielä kolmaskin kaivo. Pääasiassa haaroittamaan sähkökaapeli rantavajaan. Sadevesi jatkaa suoraan mereen lyhyen imeytysjakson jälkeen. Kun sähkökaapeli pujotettiin putkeen, sähköputki oli katkaistava, kaivojen lisäksi, vielä kolmannestakin kohtaa. 66 metriä jäykkää maakaapelia oli tahmasta pujotettavaa.

Viimeistelynä, molemmille kukkamaan porteille, ladoin sementtilaatat. Viimeistely on jäänyt ensi vuodeksi, joten niistä sitten aikanaan.

Osa kuvista on otettu matkapuhelimen kameralla, joten laatu ei ole niissä kaksista.

E-mail to hannu.kuukkanen(@)webcag.fi

Return to Hannu's personal pages.
Hannu Kuukkanen as professional