Talon monttu Vartsikassa
tyhja

Talon montun aloitus

Neljä vuotta takaperin Hannu istui lentohiekkakasassa koivun juurella. Isä halusi ottaa hänestä valokuvan. Housun sepalus oli jäänyt auki, mutta sitä Hannu ei huomannut. Sen sijaan hän huomasi kärpäsen, joka käveli kämmenselällä. Isä oli sanonut, ettei saa yhtään liikkua, kun otetaan kuva. Hannu ei liikkunut. Kärpänen sai olla rauhassa.

Hiekka oli peräisin koekuopasta, joka oli kaivettu kotitalon kivijalkaa varten. Isä oli halunnut nähdä, minkälaista maata oli tulevan asuinrakennuksen alla ja kuinka syvälle voi kaivaa ilman, että vettä tulee kuoppaan. Sinä vuonna monttua ei sen enempää kaivettu. Ei tainnut olla vielä ajankohtaista. Olivatkohan piirustuksetkaan valmiit?

Kesti vielä pari kesää. Sellaista kesää, jolloin heinien haavoille repimät sääret sekä hiekkatien ja kallioiden kynsimät kirvelevät polvet pestiin iltaisin kylmällä kotikaivon vedellä, samalla kun hyttyset saivat rauhassa kupata alastonta poikaa. Kesää, jolloin Heimon kanssa nukuttiin priimuksen hajuisessa puuelementtimökissä yläpetillä. Pitkään oli mietitty, että pysyykö se Hannu siellä ylhäällä? Jos vaikka kävelee unissa tai pyörii, kuten sillä on tapana. Heimo lupasi nukkua reunalla, jotta Hannu pääsisi seinän turviin. Näin myös tehtiin, ja Hannu koki yhdessä kesässä nousseensa isojen poikien sarjaan.

Oli sellainenkin kesä, jolloin Hannun oli omin käsin haettava vitsa kotipihan koivusta, kun oli tullut tehdyksi jotakin tuhmaa. Viisaana poikana hän toi mahdollisimman pienen vitsan. Se ei Äidille kelvannut, vaan Hannu joutui hakemaan isomman. Sitten housut kinttuihin, ja niin piiska viuhui ja poika parkui. Anteeksikin piti pyytää. Kunhan kuolen pois, niin sittenpähän tietävät ja itkevät itsekin, Hannu ajatteli, kun itkusta vähän selvisi. Ajatus omasta surkeasta kohtalosta itketti sitten lisää.

Oli myös kesä, kun Hannu oli jo sen verran isompi, että sai mennä kahdestaan naapurin Pekan kanssa leikkimään. Aina ei maltettu pysyä ihan pihassa, vaan tuli vähän livahdettua peltsille poimimaan voikukkia seppeleeseen. Kesken kaiken pusikosta nousi intiaani täydessä
sotisovassa, nousi perään toinen ja kolmaskin. Verta hyydyttänyttä sotahuutoa tehosti keihäiden heiluttelu. Kamala näky loihti mahan alle koko joukon ylimääräisiä jalkoja, ja pelto inkkareineen ja pellon poikki johtanut polku ihan vilistivät silmien alla. Sinne jäivät seppelten tekeleet, moiseen paikkaan ei uskallettu mennä koko kesänä.

Heimo hoiti vähän myöhemmin asian isonveljen ottein. Inkkarit haastettiin kaksintaisteluun etukaltsin metsänreunassa. Käätypolun pikkupojat katsoivat rivissä, kun Heiska nokitteli intiaanipäällikkö Kosan kanssa. Kun Kosa ilmoitti, ettei valkonaamapenikoilla ollut mitään asiaa punanaamasoturien metsästysmaille, Heiska paiskasi isän kirveen Kosan jalkojen eteen poikittain. ”Oho!” pääsi Kosalta, mutta hetken kuluttua kirves tuli samaa reittiä takaisin. Onneksi, sillä kirveen hukkaamisesta Heimo olisi saanut isältä aika saunan. Heimo kertoo omassa tarinassaan, kuinka sotaneuvottelu sittemmin sai ihan onnellisen lopun ja Kosasta tuli Heiskan parhaita kavereita.

Taisi olla samaa kesää yhä vain, kun ensimmäiset
lapionpistot tontin ruohoturpeen läpi ikuistettiin valokuvaan. Se todistaa, että kivijalka kaivettiin ajan hengen mukaisesti talkoilla ja että apuun tuli iso joukko sukulaisia ja naapureita lapsineen kaikkineen - historiallinen tapahtuma tarvitsi paljon todistajia. Aloitustalkoot eivät jääneet ainoiksi, lisää seurasi, ja porukoihin osallistui yleensä koko Käätypolun kynnelle kykenevä kulmakunta. Tapana oli, että talo tarjosi talkootupakit. Pilli-Klubi, Työmies ja Saimaa sauhusivat suupielissä ketjuna ja paita liimautui hiestä selkään. Naapureista porukoissa rehkivät ainakin Rankku, Paavo ja Matti. Aniluodon Eki oli varmaan se, joka työmaan aloituskuvan otti.
Sukulaisista monttua olivat kaivamassa Osmo-eno, Olavi-eno ja Ville. Aputyövoimaa tuli usein Karkkilasta saakka: Eemeli-setä ainakin sekä Leivon Olli ja Kalevi.
Taustajoukoissa ahkeroivat Aniluodon tytöt Ritva, Varpu ja
Virpi, Olavi-enon pojat Eero ja Lauri sekä me veljekset, Heimo ja Hannu.

Talon äärimitat oli kaupungin toimesta mitattu ja merkattu
paikoilleen korkomerkkeineen jo aikaisemmin. Vilhusen Matti ja isä asensivat merkkausten mukaisesti linjalaudat talonpaikan kulmiin, montun äärirajojen ulkopuolelle.
Linjalautojen piti kestää visusti paikoillaan työmaan
melskeissä ja siksi ne juntattiin tukevasti suoperään ja tuettiin haruslaudoin. Ne jäivät paikoilleen talonrungon valmistumiseen asti. Niistä vedetyillä rautalangoilla ja luotilangalla saatiin merkattua turpeeseen kaivettavan kuopan ääriviivat ja aikanaan myös muotin paikka.

Talon kohdalla ei suuria puita kasvanut, tontti kun puski pääasiassa pientä risukkoa. Alue oli ollut peltomaana. Kuhmuraista ja juurakon sitomaa turpeikkoa riitti kuorittavaksi. Risukko ja vanhat kannot oli kerätty ennakkoon kokoksi, joka poltettiin jo edellisenä juhannuksena.

Kivijalan monttu syveni tuskaisen hitaasti, lapiollinen lapiolliselta. Raskaat, puiset kottikärryt täyttyivät hiekkalastista toisensa perään. Huoliakin tuli - jo alkuvaiheessa alkoi kasvaa esiin suunnattomalta vaikuttanut siirtolohkare, jota ennätettiin jo pelätä kallionnyppyläksi. 

Vartiokylän omakotitalon monttua aletaan kaivaa. Paikalla oli kylän talkoohengen mukaisesti runsaasti lähinaapureita. Kuvassa ovat Rankku, Lahja taustalla, Viljo ja Matti. Katsomossa Matin selän takana Aniluodon tyttäristä Virpi sekä me pojat, Heimo ja Hannu.

Hannu

Kuvassa Hannu noin kahden vuoden ikäisenä.
Vuosi olisi sen mukaan 1949. Kesää eletään ja
kärpäset on rajattu kuvan ulkopuolelle.

Siirtolohkaretta varten isä osti lastin forsiitti-pommeja, joita varten ei  tarvinnut porata reikiä. Räjäytyksen suoritti Olavi-eno eli Ola. Hän oli ammattimies ja tottunut kaupungin kivityömiehenä dynamiittiin, jota laitettiin porattuun reikään sopivin annoksin. Lähinnä kantopommina käytettyä forsiittia Ola ei tuntenut, joten käteen lyötiin nyt  aivan toisenlainen aine ja uudet ohjeet. Yksitoistavuotiaan Heimon täytyi pommieksperttinä tulla hätiin ohjeita tulkitsemaan.

Monttua kaivettaessa oli käynyt ilmi, että talonpaikka oli vanhaa merenpohjaa. Hiekan joukossa oli runsaasti mustia kortteen juuria. Hiesu oli myös kerroksittaista. Sen sävy vaihteli ruskehtavasta aivan vaalean harmaaksi. Jostain kohtaa löytyi myös savea. Se kelpasi  forsiittipommin alle tasoitteeksi ja päälle täkkeeksi. Vaikka pommi leivottiin päältä savikakkuun, päälle ladottiin lentäviä kiviä jarruttamaan myös koolinkeja ja niin kaikki oli valmista.

"Ammutaan!" huusi Ola ja kuin kaikuna perään
myös kakkospommimies Heimo. Ola painoi tulitikun
sytytyslangan päätä vasten ja raapaisi - sitten myös Olaa vietiin. Talkooväki kyyristeli jo kesämökin takana sormet korvissa. "Paukku palaa!" Muutama hermostunut sekunti vielä ja sitten: "BOOM!"

Pintapommin ominaisuuksiin kuului nakella täkkeet ja kivet pitkin lääniä. Meidän koolinki- ja savitäkkeemme pitivät kuitenkin yllättävän hyvin paukkumme kurissa, vaikka kivenpalasia lentelikin ympäri kulmakunnan noin sadan metrin päähän. Vain yksi Kairavuon saunan kattotiilistä vähän kärsi ja Karin saunanikkuna särkyi, joten pienillä vahingoilla selvittiin. Muutama lisäpommi toki tarvittiin, ennen kuin graniittimöhkäle oli sopivan kokoisina murikoina. Toinenkin, melko pyöreä graniittimöhkäle montusta löytyi, mutta se kammettiin rautakankien ja koolinginpätkin avulla naapurin rajalle muistoksi. Joskus myöhemmin kiven juurelle haudattiin Hannun tanssihiiri-perhe.

Talon pohja eli kaivettava ala oli noin kymmenen kertaa yhdeksän metriä. Sen lisäksi jouduttiin kaivamaan työvara valamista ja muottilaudoitusta varten. Syvyyttä kuopalle tuli hieman toista metriä. Kuopasta nostettiin toistasataa kuutiota lentohiekkaa eli hiesua, joka kasattiin montun reunoille lasten silloiseksi ja myöhemmäksikin iloksi.
Monttu vaati myös ojan, jotta pohjalle kerääntynyt vesi saatiin pois. Isä halusi säästää talon kulmalla kasvaneen
koivun ja kaivoi ojan juurakon alitse tunneliksi. Minusta tunneli oli mielenkiintoinen ja hienosti tehty. Kun veteen heitti lastun, se pulpahti jonkin ajan kuluttua esille tunnelin toisesta päästä – tai sitten ei. Isä tosin kielsi roskien heittelemisen ojaan, mutta pakkohan tunnelia lastulla oli kokeilla.

Talkoolaisille tarjottiin kotikaljaa, kahvia ja Äidin pullaa, Äidin puuhellalla keittämää makkarasoppaa ja näkkileipää, ja urakan päätyttyä vielä jotain vahvempaakin. Pilaantumiselle arat ruokatarvikkeet säilyivät viileänä pihakaivoon lasketussa ämpärissä.
Kauniilla ilmalla ruokailtiin mökin eteen kannetun pöydän ympärillä, pitkillä puisilla raheilla istuen. Ne kaikki pöytää myöten oli isä tehnyt. Äiti oli pingottanut pöydälle punavalkoruudullisen vahakankaan. Hänen mielestään ruokapöydän piti olla siisti ja hygieeninen. Kaikki eivät
mahtunut kerralla pöydän ääreen, mutta vuorottelemalla jokainen sai vatsansa täyteen. Lapset viimeiseksi. Ajan oloon melkoiseksi kasvanut talkooporukka vietti tontilla monet harjakaisillat.

 

Muisteli Hannu Kuukkanen

edellinen sivu

seuraava sivu



- 12 -